Ny plan: Palæ skal føres tilbage og have søsterhus, Århus Stiftstidende 16. juli 2017

  1. juli 2017 af Søren Willumsen

    Grunden på Skovvangsvej 209 er tæt groet til i træer og buske, der ikke er blevet holdt i årevis. Foto: Kim Haugaard

    De nye ejere af Villa Landluft vil føre villaen tilbage til fordums storhed og samtidig opføre et nyt søsterhus i baghaven, hvor der i dag er garage.
    AARHUS: Hjemløse har boet i garagen, og vandaler har begået indbrud og har ikke bare festet i huset, men også lavet en del hærværk på husets indre. Blandt andet er dele af stukloftet hamret i stykker, fløjdøre med farvet glas i blyindfatninger er sparket i stykker, og en radiator er smadret, så der har fosset vand ud i huset og lavet vandskade.
    Skaderne er til at få øje på i det tidligere så flotte palæ med 3,10 meter høje rum, som har stået tomt efter, at det blev dødsbo.
    Men nu skal der også ske noget. Huset skal istandsættes totalt og indrettes med fem mindre ejerlejligheder på hver cirka 75 kvadratmeter. Samtidig skal palæet have et søsterhus.
    Sådan lyder planen fra firmaet Landluft Aps, der har erhvervet den historiske og spektakulære villa på hjørnet af Skovvangsvej og Nordre Ringgade.

    Klodsede karnapper
    Bag firmaet Landluft Aps står en direktion på to yngre maskiningeniører, Claus Pihlmann og Peter Øgaard Reinholdt Jakobsen. De har kapital i ryggen fra andre firmaer i ejerkredsen. De to udvikler og administrerer boliger i Aarhus og omegn og står bl.a. bag Studielandsbyen i Viby med ungdomsboliger.
    Ejerne har sat arkitektfirmaet Lenschow & Pihlmann til at udvikle palæ-ejendommen. Og herfra fortæller arkitekt Søren Pihlmann om det samlede projekt for modernisering og nybyggeri:
    – Der er på villaen lavet flere tilbygninger gennem årene og indsat vinduer, der er ude af takt med husets orden. Desuden er taget skiftet på et tidspunkt med klodsede karnapper og varierende taghældning. Ved at fjerne alle ombygninger og tilbageføre store dele af huset til det oprindelige udgangspunkt fremkalder vi dele af de arkitektoniske elementer, som er gået bort på nuværende tidspunkt. Vi overvejer blandt andet, om vi skal føre taget tilbage efter de oprindelige tegninger med et fladere tag, der minder mere om en italiensk gård, fortæller Søren Pihlmann.

    Nye kerner i huset
    Ejerne er lidt i tvivl om, hvorvidt tårnet måske først er tilføjet i 1910, og det kan være grund til uklarhed om byggeåret. For arkitekterne har fundet gamle tegninger af huset, de kan bruge som ledetråd til restaureringen. Og tegningerne er uden tårn, som kun indeholder en bagtrappe.
    Samtidig venter et større arbejde med at istandsætte huset inde og ude. Et arbejde, der ikke er blevet lettere efter vandalers hærgen.
    – Tanken er indvendigt at transformere huset, så det tydeligt fremgår, hvad der er det eksisterende hus, og hvad der er nye, tilføjede elementer. Derfor vil vi sætte nye funktioner som toilet og bad ind i de eksisterende rum som ‘kerner’, ligesom rummene fores med et bånd af paneler, hvor husets nye funktioner er integreret, for eksempel døråbninger, isolering og køkken med videre. Det kan nok være svært at finde vinduer, der overholder energikravene med samme tynde sprosser. Så her er også en udfordring, fortæller arkitekten.

    Både i stueetagen (billedet) og på første sal er der 3,1 meter til loftet. Det er med til at give rummene storhed og fylde.

    Søsterhus med volumen
    Bagerst i haven skal garagen væltes, og ønsket her er som sagt at få lov til at opføre et nyt hus i samme volumen som villaen med fem ejerlejligheder, to terrasser og en parkeringsplads. Det nye byggeri er afgørende for at få moderniseringen af villaen til at hænge sammen økonomisk, lægger ejerne ikke skjul på. Og det er vigtigt rent arkitektonisk:
    – Det er vigtigt at få samme bygningsvolumen og skabe det nye hus som en fortolkning af den eksisterende bygning for at få en dialog mellem de to huse, der også får den store have til deling, forklarer Søren Pihlmann.
    Arkitekterne går nu i dialog med kommunen om helhedsplanen. Ideen er foreløbig blevet afprøvet i Lokalt Kulturmiljøråd, der er kommunens rådgivende organ for gamle kulturmiljøer. Her er man ret begejstret og beskriver det som et seriøst og gennemtænkt projekt både at restaurere og at bygge nyt på grunden. Men i sidste ende er det kommunens afdeling for byggeri, der skal behandle og afgøre byggesagen.

    Villaen har mange fine detaljer med paneler og udsmykninger, men fløjdøre med glas er blevet smadret af vandaler.

    “Markant medspiller”
    – Villa Landluft er et specielt hus, der ligger meget markant. Vi synes det er meget interessant, hvis man kan føre huset tilbage til det oprindelige og få huset til at leve igen og gøre det til en markant medspiller i bybilledet. Huset er meget bevaringsværdigt, fordi det fortælller om en tid, da man kunne bygge ret store huse, siger arkitekt Mette Viuf Larsen, formand for Lokalt Kulturmiljøråd.
    Hun fortæller, at huset er opført i det, man kan betegne som hjemstavnsstil eller historicistisk stil med tårn og palævinduer.
    – Det er et romantisk billede af større og markante bygninger. Villaen har i mange bygningsdetaljer referencer fra andre store huse og herregårde, forklarer Mette Viuf Larsen.
    Hun beskriver i det hele taget villaen som et godt hus, der står godt og har åbenlyse kvaliteter.

Dette indlæg blev udgivet i Skovvangsvej 209. Bogmærk permalinket.