Trøjborg historiegruppe

Foredrag i Huset Trøjborg 20.oktober kl.14.00

Emne : Trøjborg under besættelsen

Annette Damgaard Hansen

badgeikon

Visuel storyteller · 4 d.  · Det er 80 år siden, at Danmark blev besat, og det er 75 år siden at Danmark igen blev befriet, så måske nogen kunne tænke sig at høre om besættelsestiden på Trøjborg.Lokalhistorisk café: Trøjborg under besættelsen v/ Carl Johan Hollands, studiekredsen Trøjborgs historieDato og tid: Tir 20.10.2020 14:00-16:00UndervisningsstedFrivillighuset Trøjborg Kirkegårdsvej 53 8000 Århus CLokale1.1Pris25,-Tilmelding her: http://www.fo.dk/kurser/?cat=kultur&course=20-1598Foredraget vil med billeder og ord uddybe nogle af de mange hændelser, der var i Trøjborgområdetunder besættelsen, Herunder:

  • Samsinggruppen, en kommunistisk modstandsgruppe med udspring på Trøjborg og ledet af Villy Samsing.
  • Det første og sidste offer blandt modstandsfolkene i Århus: Willy Schmidt, død 28/5 43 og Milton S. Nielsen, død 5/5 45 havde begge gået på Finsensgades Skole. I skolegården ses en mindetavle over dem og de øvrige tidligere elever, der som modstandsfolk mistede livet.
  • En anden aktiv i modstandskampen var Kamma Klitgaard Povlsen, der boede i Klintegården og gav husly til DKP’s rejsesekretær David Hejgaard. De fik et samarbejde, som gav resultater på mere end et plan.
  • Der vil blive vist en oversigt over sabotagehandlinger på Trøjborg.
  • Det første clearingmord i Århus havde landsretssagfører Holger Christensen, der boede i Klintegården som offer.
  • Storstikkeren, Grethe Bartram, der i en periode boede på Mylius Erichsens Vej var et særdeles mørkt punkt i historien.

31.oktober 1944 foretog RAF et flybombardement på Århus Universitet, hvor Gestapo havde hovedkvarter. Angrebet, der blev bestilt af den jyske modstandsbevægelse, er betegnet som en stor succes medførte dog uskyldiges død, men hovedformålet at ødelægge Gestapos arkiver lykkedes.Man kan i øvrigt følge med følge med på facebooksiden Lokalhistorisk Café i, hvad der kommer.