Masser af boliger når universitetet lukker ned på Trøjborg – Århus Stiftstidende 1. juni 2017

AF: Morten Svith
Publiceret 01. juni 2017

Det gamle Trøjborg Bryggeri fra kort før år 1900 troner stadig med sit tårn i Willemoesgade, hvor de i mange år har været en del af universitetets Trøjborg-afdeling, der nu skal omdannes til boliger. Mon ikke bryggeribygningen, hvor der stadig står Trøjborg på tårnet, er blandt de bygninger, der bliver bevaret. Foto: Axel Schütt

I 45 år har Aarhus Universitet haft en stor afdeling i gammelt fabrikskompleks på Trøjborg. Nu rykker de sidste studerende snart ud, og området skal omdannes til blandt andet mindst 200 boliger. Store dele af den historiske industri-arkitektur bliver bevaret.
Bryggeri og universitet
Universitetets kompleks på Trøjborg er i dag især kendt for, at det gennem årtier husede Nordisk Institut, til instituttet for omkring 10 år siden flyttede til Nobelparken.
De ældste dele af komplekset stammer fra lige før år 1900, hvor fire af byens mindre bryggerier – Bryggeriet Godthaab, Sjællandsgades Bryggeri, Bryggeriet Nørrebro og Vejlby Bryggeri – slog sig sammen og byggede et nyt bryggeri i Willemoesgade – Trøjborg Bryggeri. Bryggeriet holdt dog ikke længe i konkurrencen med Ceres.
I 1908 købte Otto Mønsted Margarinefabrik, der havde hovedfabrik i Vestergade, bygningerne og opførte den bevaringsværdige bygning på hjørnet af Willemoesgade og Otte Ruds Gade. Margarineproduktionen fik ingen lang levetid på Trøjborg, og snart flyttede såvel Mammens Æskefabrik som Jydsk Papirlager indenfor i bygningerne som lejere.
I 1930 købte papirlageret, der nu hed Jyllands Papirværk, det gamle bryggeri, byggede om og til og blev på adressen til 1972, hvor hele komplekset blev solgt til Aarhus Universitet.
Universitetets Trøjborg-afdeling skrev sig for alvor ind i historiebøgerne i foråret 1994, da en mandlig studerende gik ind i Nordisk Instituts kantine på hjørnet af Aldersrovej og Niels Juels Gade, hvor han med et oversavet jagtgevær skød og dræbte to kvindelige studerende og sårede to andre. Manden begik efterfølgende selvmord på et toilet i bygningen.
I dag huser Trøjborg-komplekset to af universitetets mindre afdelinger: Danmarks Jordbrugsforskning og Danmarks Pædagogiske Universitet.Statens ejendomsselskab – Freja Ejendomme – er i gang med forberedelserne til at omdanne hele karréen med de karakteristiske gamle industribygninger, hvoraf nogle er mere end 100 år gamle, til et blandet byområde med primært boliger.Planen er at sælge projektet videre til en investor eller kommende brugere af ejendommen, når der ligger en godkendt lokalplan for området mellem Niels Juels Gade, Willemoesgade, Otte Ruds Gade og Aldersrovej på Trøjborg.
Fabriksbygninger bliver boliger
En del af de gamle bygninger skal omdannes til boliger. Andre dele kan eventuelt indrettes med funktioner, der betjener eller fungerer som en form for samlingssted for kvarteret. Og endelig skal der bygges nyt – måske blandt andet i eller oven på noget af det eksisterende.

– Lige nu er vi ved at få kortlagt såvel de kulturhistoriske værdier i de eksisterende bygninger som deres bygningskvalitet for at finde ud af, hvor stor en andel af det eksisterende, vi skal lade blive stående, siger direktør i Freja Ejendomme, Carsten Rasmussen.
Freja Ejendomme udskriver i løbet af efteråret en arkitektkonkurrence om den fremtidige udformning af hele karréen.
– Århus Universitet flytter ud af komplekset i etaper og er helt ude om halvandet års tid. Derfor er vi nu i tæt samarbejde med Aarhus Kommune i gang med at afklare de overordnede rammer for omdannelsen, siger Carsten Rasmussen, der endnu ikke har et bud på, hvor mange boliger, der bliver plads til på det 12.000 kvadratmeter store område.

Den gule bygning på hjørnet af Otte Ruds Gade og Willemoesgade er bevaringsværdig og bliver helt sikkert ikke revet ned. Bygningen er tegnet af arkitekt Axel Høeg-Hansen og opført af Otte Mønsted Margarinefabrik, der i en periode ejede hele komplekset på Trøjborg. Foto: Axel Schütt
Et sted for hele bydelen
Han forventer, at en del af boligerne bliver almene, og at der derudover blandt andet bliver bygget familieboliger. Og højhuse bliver det ikke tale om på det sted i byen.
Bevaret bliver helt sikkert den ældre ejendom på hjørnet af Willemoesgade og Otte Ruds Gade, der er tegnet af arkitekt Axel Høeg-Hansen og opført af Otto Mønsted Margarinefabrik i starten af forrige århundrede.
– Det hus har en høj bevaringsværdi. Men der er også andre af bygningerne, der er interessante som historiske spor i området, siger Carsten Rasmussen.Planen er, at en del af den eksisterende bebyggelse eller friarealer skal omdannes til et sted, der åbner sig for offentligheden.
– Vi har slet ikke lagt os fast på, hvad det kan være endnu, men det kunne for eksempel være et eventsted, et spisehus, en daginstitution, et studenterhus eller en scene. Noget der henvender sig til de nye beboere i området, og som samtidig kan være samlende for hele Trøjborg, siger Carsten Rasmussen.

Hovedindgangen til det, der engang var Nordisk Institut på Aarhus Universitet. Det var her Danmarks første og hidtil eneste skoleskyderi fandt sted, da en mandlig studerende i 1994 skød og dræbte to kvindelige studerende og sårede to andre. Foto: Axel Schütt
Mindst 200 boliger
Byplanlægger Helle Kallesøe fra Aarhus Kommune oplyser, at udover boliger kan en mindre del af området muligvis anvendes til erhverv.
– Vi er så tidligt i processen, at det ikke er muligt at sige, hvor mange boliger det ender med, men under 200 bliver det nok ikke, siger hun.Områdets fremtid er for tiden i en såkaldt forundersøgelse, hvor blandt andre de forskellige afdelinger af Aarhus Kommune kan komme med input. Det kunne for eksempel være, at man gerne vil have en daginstitution ind i planerne.

 

Dette indlæg blev udgivet i Universitetet. Bogmærk permalinket.