Artikel 12: Trøjborgs berømte hjørne

Trøjborgs berømte hjørne

Af Inger V. Andersen, medlem af Studiekredsen Trøjborgs Historie og barnebarn af M.V. Apel

TRØJBORG: Tømrermester P. Danielsen opførte i 1909 den ejendom, der ligger på hjørnet af Peder Skrams Gade 48 og Tordenskjoldsgade 96 – der hvor Café Ziggy nu ligger.

Fra starten var der købmandsforretning med forskellige købmænd i stueplan. Det sluttede i 1937 med købmand Th. Jensen. I 1930’erne var beboersammensætningen en ganske anden, end den er i dag. Trøjborg var et arbejderkvarter med hovedsageligt små lejligheder på to og to et halvt værelser, hvor der boede familier med sædvanligvis to til fem børn.

I 1930’erne var Trøjborg rig på dagligvareforretninger. Der var omkring 40 købmænd på Trøjborg. Cirka 70 handlende familier var nok til at forsørge købmanden og hans familie. Alene i Peder Skrams Gade var der indtil flere købmænd, slagter, bager og mejeri.

Familieeje i generationer

I 1937 gik købmand Th. Jensen imidlertid fallit, og snedkermester M.V. Apel købte hele ejendommen. Efter overtagelsen af hjørneejendommen på PederSkrams Gade 48 og Tordenskjoldsgade 96, indrettede M.V. Apel en møbelforretning. Indgangen til ejendommen var i Peder Skams Gade. I 1962 sænkede han gulvet og udvidede forretningen sammen med sin ældste søn Alfred, der i mellemtiden var blevet medejer.

I forbindelse med udvidelsen blev indgangen flyttet til Tordenskjoldsgade 96.

Marius Vilhelm Apel var faktisk 3. generationsindvandrer. Hans bedstefar var sadelmager og indvandret fra Saksen. I 1904 blev Marius Vilhelm Apel gift med Tine Jensen. Det var et arrangeret ægteskab. Tines søster var gift med Marius’ bror, da forældrene syntes, det var en god ide med dobbelt svogerskab.

Efter M.V. Apels overtagelse af ejendommen, blev den gennem de næste mange år rammen om et rigt familieliv. Tine og Marius Apel fik fire børn og ni børnebørn, der alle elskede at besøge dem i lejligheden ovenpå forretningen eller i haven, som lå ud til Peder Skrams Gade mellem nummer 48 og nummer 46. Lejligheden var ikke stor efter nutidens forhold: 63 m2, men efter datidens målestok var der plads nok til store fester som for eksempel Marius og Tines guldbryllup i 1954, hvor cirka 25 gæster deltog.

Møbelforretningen og ejendommen forblev i familiens eje i tre generationer. Først overtog M.V. Apels søn Alfred den efter sin far, og dernæst overtog Alfreds søn Leon forretningen.

I 1986 var konkurrencen fra de store bolighuse imidlertid blevet for stor, så Leon Apel solgte ejendommen til Café Ziggy.

Karakterskifte

Ligesom Trøjborg i tidens løb har skiftet karakter – fra arbejderkvarter til studenterkvarter – har forretningerne naturligvis også skiftet karakter. Typisk nok for området omkring Café Ziggy, er der nu på de andre hjørner en kaffebar: Kaffe & Co. og en isbar: Dolce Vita. På det sidste hjørne er telefonkiosken for længst flyttet til Den Gamle By, og i villaen er der en integreret børneinstitution.

På Studiekredsen Trøjborgs udstilling i Johannesgården 6.til 9. september vil der blandt andet blive vist billeder af forretninger i Tordenskjoldsgade før og nu.

Dette indlæg blev udgivet i Trøjborgs historie. Bogmærk permalinket.