Vinterbadere har store planer for Den Permanente – Århus Stiftstidende 6. juni 2017

Af: Henrik Havbæk Madsen
Publiceret 06. juni 2017

Da Den Permanente Badeanstalt blev opført, var den større end i dag. Vikingeklubben Jomsborg vil give anstalten det oprindelige udseende tilbage.
AARHUS: En voldsom storm i 1969 var hård ved badeanstalten Aarhus Søbad for foden af Riis Skov.
Så medtaget var badeanstalten efter stormen, at byrådet var tæt på at beslutte sig at nedlægge den.
Men vinterbadeklubben, der brugte badeanstalten, samlede 700 underskrifter bag en protest, og det lykkedes at overbevise byrådet og borgmester Bernhardt Jensen om, at badeanstalten skulle bevares.
Det blev dog kun en del af badeanstalten, der blev genopført. Til gengæld blev den anlagt på støbte moler, og det er formentlig ved den lejlighed, at den kom til at hedde Den permanente.
Nu vil Vikingeklubben Jomsborg, der vinterbader fra Den Permanente Badeanstalt, genopføre den, som den så ud frem til 1969.
Derfor skal Magistraten på mandag tage stilling til en ansøgning fra Jomsborg om en partnerskabsaftale.
Aftalen går ud på, at Jomsborg overtager ejerskabet af og driftsansvaret for både de nye faciliteter og en lang række af de eksisterende.
Kommunen skal fortsat stå som ejer af selve anlægget med broer og pæle med mere.

Sådan er Den Parmanente indrettet i dag med en kvindeafdeling til venstre, en mandeafdeling til højre samt et fællesområde i midten. Foto: Axel Schütt sommeren 2005
Fondsmidler
Udvidelsen består af to nye vinger nord og syd for badeanstalten.
Sydvingen skal være et naturistbad for både mænd og kvinder. Nordvingen kan bruges til alle mulige former for vandsport som kajakpolo, paddlesurfing, dykning med mere.
Offentligheden vil have adgang til nordvingen hele året rundt.
Sydvingen får offentligheden adgang til om sommeren. Om vinteren låses Den Permanente af, så kun medlemmer af Jomsborg har adgang til Sydvingen og resten af badeanstaltens faciliteter.
Udvidelsen anslås at koste cirka 25 millioner kr., og dem vil Vikingeklubben finansiere gennem fonde og egne midler. Aarhus Kommune skal ikke bidrage med en krone.
Jomsborg er lige så gammel som badeanstalten, og klubben har i alle 84 år benyttet badeanstalten om vinteren, mens den har været åben for offentligheden om sommeren.
I løbet af de sidste 20 år er interessen for vinterbadning steget så meget, at Jomsborg bestemt godt kan bruge den ekstra plads, udvidelsen vil give.
I 1992 havde Jomsborg 350 medlemmer og to små saunaer. De senere år har klubben optaget cirka 1000 medlemmer om året, så den i dag har 9300 medlemmer.

I 1935 kunne man køre med tog til Den Permanente, som dette foto fra helhedsplanen for udvidelsen viser.

 

Dette indlæg blev udgivet i Den Permanente. Bogmærk permalinket.