Tidligere børnehjem ombygges til boliger

Det tidligere Kong Chr. IX Børnehjems bevaringsværdige bygninger i Peter Sabroes Gade overlever og ombygges til boliger. Samtidig opføres ni boligblokke i op til seks etager rundt op om de gamle bygninger.
Af Søren Willumsen, sowi@stiften.dk
Mandag den 6. juni 2016
oversigt

Det er ejendomskomplekset her i Peter Sabroes Gade, der nu bliver ombygget og udvidet med ni nye boligblokke.
Til sammen skal der dermed skabes 202 boliger med panoramaudsigt over byen og Aarhus Bugt på det tidligere pædagogseminarium grund.
Og nu må der bygges efter at Aarhus Byråd har godkendt lokalplan 1011 for området.
Totalentreprenøren Raundahl & Moesby A/S, Åbyhøj, står for de nye tilbygninger i samarbejde med erhvervsmanden Jens Stausholm og en lokal investorkreds. Det gamle børnehjem er ifølge administrerende direktør Carsten Raundahl solgt videre.
»Det er købt af tømrermester Morten Thyge, der er specialist i at renovere og modernisere gamle bygninger,« fortæller Carsten Raundahl og Raundal og Moesby A/S.
Ifølge ham bliver indrettet 20 familieboliger på 100 kvadratmeter i det tidligere børnehjem, mens de ni nye karréer får 182 ungdomsboliger på 50-60 kvadratmeter udformet som både tre rums dele-boliger med to ligeværdige værelser og et fælles køkken/alrum og som to-værelses lejligheder med soveværelse og stue.
Ifølge Carsten Raundahl starter man nedrivningsarbejder i løbet af måned og går derefter i gang med at grave ud til karréerne, hvoraf et af dem skal have p-pælder.
»Vi forventer at være færdige med hele byggeriet i forået 2018,« siger direktøren.

Den Gamle By sagde nej
Grunden tilhørte tidligere Peter Sabro Seminariet, hvor Peter Friese var rektor. Han er i dag prorektor på det fusionerede VIA University. Og Peter Friese er glad for, at den gamle bygning fra børnehjemmets dage bliver stående, som et minde om stedet og historien.
»Vi forsøgte faktisk at gøre Den Gamle By interesseret i bygningen. Vi spurgte museet, om ikke det gerne ville have et børnehjem for at vise, hvordan det var dengang. Vi har også billeder fra de gamle sovesale,« fortæller Peter Friese.
Den Gamle By var tilsyneladende positiv, men forklarede seminariets ledelse, at det tager fem år at registrere et hus og pille det ned, og så er der lige økonomien, så ideen blev ikke til noget.
Børnehjemmet, seminariet og gaden var i øvrigt opkaldt efter humanisten, journalisten og folketingsmanden, der blev kendt som børnenes beskytter, Peter Sabroe.
Nu vil fremtidige børnefamilier, der skal bo i den renoverede, gamle bygning måske sende en tanke til Peter Sabroe engang imellem. Der er i øvrigt rejst en statue af Peter Sabro stående med en lille pige på Østbanettorvet.

 

Dette indlæg blev udgivet i Chr. IX's børnehjem. Bogmærk permalinket.