Artikel 7: Århus Kvindeseminarium

Artikel nr. 7 Indre Mission på Trøjborg

  – udgivet i Lokalavisen 8. september 2011

Indre Mission deltog i byggeboom på Trøjborg

Med opførelsen af Århus Kvindeseminarium, der slog dørene op i 1910 kastede Indre Mission sig med ind i byggeboomet på Trøjborg

af Bent Jørgensen, studiekredsen ”Trøjborgs historie”

Efter tre store monumentale byggerier, De gamles hjem, Skt. Johannes kirke og Finsensgade skole, skulle man tro, at området lige syd for Trøjborg ville få ro en tid, men nej.
Andre organisationer havde fået øje på området, og den næste på banen var Indre mission, der kunne se store muligheder i området.
Denne organisation var flittig til at rejse seminarier rundt omkring i landet, og nu mente folkene bag organisationen, at tiden var kommet til Århus. Derfor fortsatte byggeboomet i området – nu med et kvindeseminarium for øje.
Ligesom ved byggeriet af Skt. Johannes kirke, var det her det private initiativ, som bar sagen.
Allerede året efter Finsensgade skole stod færdig, sendte Indre Mission skrivelser ud til dens medlemmer om bidrag til rejsningen af kvindeseminariet i Århus.
Udover selve seminariet skulle bygningen også rumme et hjem, hvor omkring 30 elever kunne bo, fremgår det af en anbefalingskrivelse fra Indre mission.
I 1909 mente man at have et økonomisk grundlag, som gjorde, at man kunne gå i gang med seminariet.

Frøken Blume

Selve bygningen var endnu ikke rejst, så man lejede sig ind i en villa – Rosenvang – der endnu er beliggende på Ndr. Ringgade. Her kunne to klasser undervises i stueetagen, mens forstanderinden og en lærerinde boede på første sal.
Indre mission udnævnte frøken Astrid Blume til forstanderinde, men en kvinde kunne dengang ikke accepteres som eneforstander af ministeriet, så derfor måtte man ansætte sognepræsten ved Skt. Johannes kirke, H. O. Frimodt Møller, som medforstander.
En ordning som fortsatte til 1915, det år, hvor kvinderne fik valgret til rigsdagen.
Imens man startede lærerindeuddannelsen i villa Rosenvang, gik man i gang med at bygge selve seminarie-bygningen.
Grunden på Trøjborgvej var velvalgt, lige ved siden af den nyopførte Finsensgade skole, med de deraf gode muligheder for seminaristernes afprøvning af kundskaberne i praksis med eleverne på skolen.
Det var et samarbejde, som stod på i mange år til glæde for både lærere og elever.
I 1910 stod så seminariebygningen færdig og indvielsesfesten fandt sted den 30. november.
Seminariebygningen er den mest markante af de nye bygninger i området og meget forskellig fra de andre byggerier.

Fra Rosenvang til Ceres

Den har også holdt trolig ud, selv om der er bygget til og om utallige gange i modsætning til de andre institutioner.
Fra villa Rosenvang til det store kompleks mellem Trøjborgvej og Ringgaden – seminariet har udviklet sig. Fra navnet “Kvindeseminariet i Aarhus” til “VIA University College Læreruddannelsen i Århus” – navnet har udviklet sig, og nu ender det hele i 2015 på Ceres-grunden.

Dette indlæg blev udgivet i Trøjborgs historie. Bogmærk permalinket.