Artikel 13: Gottlieb Gardiner


En lille kavalkade gennem forretningen

Gottlieb Gardiner – Tordenskjoldsgade 1951 – 2006.

” — ca. 1930 altså i Trøjborgs mørke og triste periode. Det var dengang en ugeløn var 40 til 50 kr og man kunne IKKE få flotte gardiner på Trøjborg. Men så kom Gottlieb og sagde de vise ord: Køb jeres gardiner hos mig og få dem så trukken fra. Siden den dag har solen skinnet på Trøjborg, men også lidt på den altid glade gardinmand.” – citat fra sandsynligvis et personale arr. i Gottlieb Gardiner.
Starten var i foråret 1951, hvor den 28 årige Jørn. Gottlieb overtog Tordenskjoldsgade 32 og indrettede butik på 90 kvm med kjolestoffer, hvidevarer og dyner. Det med gardiner kom først med en ombygning i 1961, hvor der blev udvidet til det dobbelte og hovedvægten blev lagt på gardiner og færdigsyet sengetøj. Forretningens navn var fortsat Gottlieb.
Da J. Gottlieb åbnede butikken var det i en periode med vareknaphed, men ved hjælp af Magasins direktør blev ham inviteret til Wessel & Vetts Fabrikker, der derefter forsynede ham med varer. Et vigtigt element i butikkens fremtid og fremskridt var monteringen af Åbygården med gardiner.
Forretningen blev kendt på service og god kvalitet. I 2001 udtaler Jørn Gottlieb, at kunder har bebrejdet ham den gode kvalitet: ”Det er noget skidt du solgte mig – de holder endnu”. En tidligere medicinstuderende i Århus vedblev at være kunde selv mange år efter som overlæge i Odense.

Efter den store udvidelse i 1961 og efterfølgende udvidelse af sortimentet bl.a. en overgang med sytøj voksede medarbejderstaben til op mod 20 ansatte.

I 1991 overtog Gynther Jessen forretningen og koncentrerede sig om gardiner. Han havde på dette tidspunkt 28 års erfaring i branchen. Ved hans 10 års jubilæum var der 4 ansatte i forretningen og syningen af gardinerne foregik på en systue der var delt med fem andre butikker.
I 2006 flytter Gottlieb Gardiner, som forretningen nu hed til Sindalsvej og vi forlader dermed denne stykke Trøjborghistorie ud i tekstiler.

Men historien stopper jo ikke her. Butikslokalerne blev overtaget af Stine Rohde, der i midtbyen siden 1999 havde drevet Rohdes Café. I september 2006 åbnedes således Rohdes Café på Trøjborg.
Det er lidt pudsigt, at medarbejderstaben stort set er på samme niveau som da Gottlieb havde flest ansatte. Cafeen har for længst slået sit navn fast som et godt sted at gæste, hvis man er på jagt efter en god sandwich eller lignende.
Betragter man befolkningens udskiftning på Trøjborg til nu i overvældende grad at bestå af yngre mennesker er skiftet fra gardiner til café et naturligt led i hele Tordenskjoldsgades forandring i de senere år.

Carl Johan Hollands, Studiekredsen Trøjborgs Historie.

Dette indlæg blev udgivet i Trøjborgs historie. Bogmærk permalinket.