Artikel 10: Permanente Vikinger

Jomsborg0001 (4)1930'erne

Jomsborg i 1930’erne

Artikel nr. 10: Permanente Vikinger

78 år med permanente vikinger
Efter 78 år er Den Permanente og Vikingeklubben Jomsborg stadig i rivende udvikling og base for masser af livskraft.

Af Birgit Kristensen, Studiekredsen Trøjborgs historie,

Indtil 1933 blev der hver sommer opsat adskillige badeanstalter langs kysten ved Århus Bugt, disse blev taget ned til vinteren. I 1933 blev Den Permanente opført, som navnet antyder, blev den der hele året.

31. december 1933 blev Vikingeklubben Jomsborg stiftet med cirka 40 medlemmer, 36 mænd og fire kvinder. Kontingentet blev fastsat til 50 ører. Man lavede flere arrangementer for at gøre opmærksom på klubben.

I 60’erne talte man i kommunen om at nedlægge anstalten blandt andet på grund af forfald af bygninger og forurenet havvand. Men heldigvis var der nogle aktive vikinger, der kæmpede for bevarelse. Det lykkedes – et længere kloakrør blev lagt, en bedre rensning af spildevandet blev indført, og bygningerne renoveret.

I 1966 var medlemstallet i Jomsborg cirka 200. Der blev da stillet forslag om en sauna, men først i 1972 byggede man den første sauna. Da var medlemstallet faldet til omkring 160. Siden kom der flere medlemmer og saunaer. Nytårsdag 2000 blev den fjerde sauna indviet. Den blev bygget i tårnet på sydsiden af herrebadet. De fire saunaer er forskellige i størrelse, indretning og temperatur. De to er helt uden vinduer, mens de andre to er med panoramavinduer mod havet/havnen/byen.

Toilet- og badeforhold er renoveret de senere år. Der er stadigvæk kun koldt vand i bruserne, men fra kun at have en toiletspand, som blev tømt på dage med fralandsvind, er det luksus.

Omklædning foregår stadig i kabiner med direkte adgang til hav og vejguder og uden lys, en prioritering der er foretaget for at bevare enkelheden i klubben. De indendørs faciliteter er gradvis blevet bedre: klublokale med tekøkken, hvor man kan lave en varm drik efter badet, samt mulighed for at varme medbragt mad. Og lokaler som anvendes ved arrangementer i løbet af sæsonen. For eksempel kan der på en fuldmåneaften være fernisering eller foredrag ved et af klubbens medlemmer.

Fristed for alle

Vi siger »Trøjborg – en By i Byen«, tilsvarene kunne man sige »Jomsborg – et Samfund i Samfundet«. Her kommer folk fra alle samfundslag og i alle aldre.

Det er et fristed, hvor man kan lade op med den kolde dukkert og samvær med de øvrige medlemmer. Når man træder ind på anstalten og lukker døren bag sig, sænker roen sig. Stedet byder på dage med stiv nordøstenvind, bølger der slår op over taget og skyller ruderne i saunaen og stille morgener med solopgang – fantastiske oplevelser.

Medlemmerne introducerer venner, arbejdskollegaer og familie til klubben, og det har fået antallet af medlemmer til at brede sig som ringe i vandet.

Ved Vikingeklubben Jomsborgs 75 års jubilæum i 2008, kom medlemstallet op på 4000, kontingentet var på 300 kroner. Jubilæet blev fejret i store sal i Musikhuset, med to timers underholdning af og med klubbens medlemmer. Omtrent 1600 deltog i festlighederne, heraf var cirka 30 inviterede fra andre klubber i Danmark. Det kunne naturligvis ikke ende anderledes end i et brag af et bal.

Med 78 år på bagen, kan klubben i dag bryste sig af at have rundet 5000 medlemmer.

Dette indlæg blev udgivet i Trøjborgs historie. Bogmærk permalinket.